ZE ŚWIATA W SKRÓCIE
Już wkrótce zasiądziemy do suto zastawionych świątecznych stołów. Nie dla wszystkich będzie to jednak czas radosnego świętowania. Według raportu Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) "Stan niepewności żywnościowej na świecie", opublikowanego z okazji Światowego Dnia Wyżywienia, ok. 826 mln ludzi ciągle cierpi z powodu chronicznego niedożywienia.
Jeśli nie zostaną podjęte "nadzwyczajne wysiłki", cel postawiony przez Światowy Szczyt Żywnościowy w 1996 r. - zmniejszenie o połowę liczby osób cierpiących głód do r. 2015 - nie zostanie osiągnięty przed rokiem 2030. "Głodni nie mogą czekać kolejnych 15 lat" - alarmuje FAO.
Najwięcej osób cierpi na chroniczne niedożywienie w Azji, jednak problem głodu występuje najostrzej w Afryce na południe od Sahary. Tam znajduje się najwięcej najbiedniejszych krajów świata i krajów najbardziej zdewastowanych przez konflikty. Tam też najbardziej ograniczone są perspektywy wzrostu ekonomicznego.
Ogółem 24 kraje mają "poważne trudności" z wyżywieniem swych mieszkańców. Na ogólną liczbę 826 mln niedożywionych, 34 mln żyją w krajach przechodzących transformację ustrojową, przede wszystkim w licznych krajach byłego ZSRR.
Według FAO dla przezwyciężenia klęski głodu konieczne jest spełnienie czterech warunków: stabilizacja polityczna i instytucjonalna, zwiększone inwestycje dla ograniczenia ubóstwa i utrzymania rozwoju gospodarczego, stworzenie systemów zabezpieczeń społecznych dla ludzi najbardziej narażonych na głód oraz badania naukowe dla poprawy jakości płodów rolnych.
Dzienne zapotrzebowanie na proteiny (białka) wynosi średnio 80 g (od 45 g dla najmłodszych dzieci do ok. 100 g dla dorastającej młodzieży, osób ciężko pracujących i karmiących matek). Niedobory białka wywołują ciężkie choroby, m.in. kwasiorkor.
Oto spożycie białka w wybranych krajach (w gramach na jednego mieszkańca dziennie) według World Game Institute:
|