MY A TRZECI ŚWIAT
Pismo gdańskiego ośrodka Ruchu Solidarności z Ubogimi Trzeciego Świata MAITRI |
|
Nr 9 (63), październik 2002 |
ŚWIATOWY DZIEŃ WYŻYWIENIA
Gdyby zebrać wszystkich głodujących na świecie, zaludniliby cały kontynent, a liczba jego mieszkańców byłaby większa od ludności Ameryki Północnej i Europy Zachodniej razem wziętych. Jeden z ostatnich raportów ONZ podaje, że obecnie na świecie głoduje 830 mln ludzi. Przyczyną są klęski żywiołowe, konflikty zbrojne, a nade wszystko narastające na skutek globalizacji ubóstwo, któremu towarzyszy chroniczne niedożywienie. 791 mln spośród 830 mln ludzi głodujących to mieszkańcy krajów rozwijających się; 200 mln to dzieci poniżej piątego roku życia.
Najgorzej jest w Afryce subsaharyjskiej i w Azji. W Afryce subsaharyjskiej niedożywionych jest 180 mln ludzi, co stanowi 33% tamtejszej ludności. Najgorszy głód panuje w Angoli, Burundi, Sierra Leone, Gwinei, Somalii, Sudanie, Etiopii i Erytrei.
W Azji głoduje 525 mln ludzi - 17% tamtejszej ludności. Najgorzej jest w Korei Północnej, Mongolii, Kambodży i Bangladeszu.
W Ameryce Łacińskiej głoduje 52 mln osób, co stanowi 11% populacji. Najtrudniej jest w Nikaragui, Boliwii, Hondurasie i na Haiti.
16 października, w rocznicę powstania Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych (FAO), obchodzony jest Światowy Dzień Wyżywienia. Jak w poprzednich latach FAO wybrała temat obchodów. W tym roku brzmi on: „Woda: źródło bezpieczeństwa żywnościowego”. W dniach 15-18.10. odbędzie się wiele imprez, których celem jest zwiększenie świadomości społecznej oraz mobilizacja społeczeństw w walce z głodem i niedożywieniem na świecie poprzez racjonalną gospodarkę światowymi zasobami wody.
Przyszła światowa produkcja żywności zależy od zasobów dostatecznej ilości wody pitnej. W chwili obecnej z 4,6 mld ludzi żyjących w państwach rozwijających się prawie 1 miliard nie ma dostępu do zasobów czystej wody, a prawie 2,4 mld nie korzysta z podstawowych urządzeń sanitarnych. Choć woda zajmuje 2/3 powierzchni Ziemi, tylko niewielka jej część jest zdatna do picia. Istotnym problem jest też fakt, że woda jest zasobem bardzo cennym, ale ograniczonym, o czym często zapominamy
Aż 70% wszystkich zasobów wody wykorzystuje rolnictwo. Dlatego należy się spodziewać, że coraz większe ilości wody będą zużywane w rolnictwie w celu zwiększenia produkcji żywności. Badania FAO w 93 krajach rozwijających się wykazały, iż kraje, które w chwili obecnej cierpią niedostatek wody, nie są w stanie zwiększyć jej pozyskiwanie tak, by umożliwiło to pełne zaspokojenie potrzeb. Choć w skali całego świata jest wystarczająco dużo wody, niektóre regiony czy kraje odczuwają jej niedobory. Do r. 2030 wiele krajów rozwijających się będzie zwiększało zużycie wody, by zwiększyć produkcję rolną. Większość z nich może sobie na to pozwolić, ale jeden na pięć krajów ubogich będzie mieć kłopoty z powodu braku dostatecznej ilości wody.
W tym samym czasie wzrasta zapotrzebowanie na wodę nie tylko w rolnictwie, ale i w gwałtownie rozrastających się miastach, Towarzyszy temu rozwój przemysłu, który również pochłania ogromne ilości wody. Dlatego tak ważne jest, aby w racjonalny, mądry sposób przechowywać, chronić i uzupełniać zapasy wody.
FAO jest przekonane, że jednym z rozwiązań jest doskonalenie zarządzania zasobami wody. Regiony, gdzie istnieje groźba jej niedoboru, powinny przyjrzeć się swojej dotychczasowej polityce wykorzystania jej zasobów i dokonać odpowiednich zmian i inwestycji. Należy też podjąć starania, by zwiększyć wydajność rolną. Używając lepszej jakości nasion i stosując nawozy można doprowadzić do wzrostu urodzajności gleby. Wprowadzenie odpowiednich technik w rolnictwie pozwoli na wzrost wydajności, bez zużycia cennych zapasów wody.
W tym roku Światowy Dzień Wyżywienia będzie miał specjalne znaczenie, gdyż FAO połączyło swoje wysiłki ze środowiskami międzynarodowym, by promować odpowiednie wykorzystanie tego niezbędnego i jakże cennego zasobu. Wiele działań na całym świecie będzie skierowanych na zwiększenie powszechnej świadomości na temat wody jako źródła zabezpieczenia wystarczających zasobów żywności dla wciąż rosnącej liczby ludności.
Znane osobistości będą szerzyć przesłanie: „Jeśli świat będzie dziś mądrze gospodarować zasobami wody, może jej znaleźć dosyć, by wyprodukować żywność potrzebną dla przyszłych pokoleń!”
Na podstawie materiałów FAO
opracowała Joanna Bogobowicz |
|||
[Spis treści numeru, który czytasz] |